Τρίτη 17 Μαρτίου 2020



Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις



Τι είναι ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV;


Οι κοροναϊοί είναι µία µεγάλη οικογένεια ιών που µπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτοµο µολυνθεί από τον ιό, µπορεί να εµφανίσει συµπτώµατα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήµατος, έως και πολύ σοβαρά.

Ο νέος κοροναϊός ονοµάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδηµία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το ∆εκέµβριο του 2019.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός – nCoV;

Όπως και µε τις άλλες αναπνευστικές λοιµώξεις, η λοίµωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV µπορεί να προκαλέσει ήπια συµπτώµατα, όπως: Πυρετό, καταρροή, πονόλαιµο και βήχα. Ορισµένοι άνθρωποι µπορεί να εµφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευµονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, µπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Ηλικιωµένοι και άτοµα µε υποκείµενα νοσήµατα (όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήµατα, πνευµονολογικά νοσήµατα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εµφάνιση σοβαρής νόσου.

Μπορεί να µεταδοθεί ο 2019–nCoV από ζώο σε άνθρωπο;


Σύµφωνα µε επιστηµονικές µελέτες, αρκετοί κοροναϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόµα µεταδοθεί σε ανθρώπους. Καθώς τα συστήµατα επιτήρησης νοσηµάτων βελτι-ώνονται σε παγκόσµιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κοροναϊοί.


Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόµα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σηµαίνει ότι ο 2019–nCoV µεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η µετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.

Μπορώ να κολλήσω 2019–nCoV από το κατοικίδιό µου;

Όχι, µέχρι στιγµής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι, µεταδίδουν τον 2019–nCoV.

Μεταδίδεται ο 2019–nCoV από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Ναι, ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία µπορεί να µεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής µε ασθενή µέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Τι µπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό µου;

Τακτικό πλύσιµο των χεριών µε αλκοολούχο διάλυµα ή νερό και σαπούνι.

Γιατί; Το πλύσιµο των χεριών µε αλκοολούχο διάλυµα ή µε νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό

εάν βρίσκεται στα χέρια µας.

https://www.youtube.com/watch?v=3PmVJQUCm4E

https://www.youtube.com/watch?v=ZnSjFr6J9HI

Αποφυγή στενής επαφής µε οποιοδήποτε άτοµο εµφανίζει συµπτώµατα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρµό. ∆ιατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 µέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίµωξη του αναπνευστικό, όπως 2019 – nCoV , βήχει ή φτερνίζεται και παράγει µικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, µπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

Αποφύγετε να αγγίζετε τη µύτη, το στόµα και τα µάτια σας.

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που µπορεί να είναι µολυσµένες µε τον ιό. Εάν αγγίξετε τα µάτια, το στόµα ή τη µύτη σας, µπορεί να µεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άµεσα ιατρική βοήθεια. Ενηµερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή χώρες στις οποίες έχουν εκδηλωθεί κρούσµατα εάν έχετε έρθει σε επαφή µε άτοµα από την Κίνα ή µε άτοµα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή χώρες µε αναφορά κρουσµά-των, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σηµαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντοµότερο δυνατό, καθώς µπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίµωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εµφάνιση αναπνευστικών συµπτωµάτων µαζί µε πυρετό µπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 – nCoV µπορεί να είναι µία από αυτές.

Εάν έχετε ήπια συµπτώµατα αναπνευστικής λοίµωξης χωρίς ιστορικό ταξιδιού, µεί-νετε σπίτι µέχρι την ανάρρωση σας, απέχοντας από την εργασία σας και τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Εάν χρειαστεί, ζητήστε ιατρική συµβουλή.

Θα πρέπει να φοράω µάσκα;

Η χρήση ιατρικής µάσκας µπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισµένων ανα-

πνευστικών νοσηµάτων. Ωστόσο, η χρήση µάσκας από µόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται µε τη λήψη και άλλων προστατευ-τικών µέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας, η χρήση µάσκας συνιστάται σε άτοµα που εµφανίζουν αναπνευστικά συµπτώµατα (βήχα ή φτέρνισµα) ή σε ασθενείς µε ήπια συµπτώµατα και υποψία λοίµωξης µε 2019 – nCoV ή σε άτοµα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίµωξης µε 2019 – nCoV. Η υποψία λοίµωξης µε 2019 – nCoV σχετίζεται µε πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή µε στενή επαφή µε άτοµο που εµφανίζει αναπνευστικά συµπτώµατα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα ή άλλες χώρες µε αναφο-ρά κρουσµάτων.

Ποιος µπορεί να µολυνθεί από τον ιό;

  Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου έχουν αναφερθεί κρούσµατα του ιού 2019-nCoV, ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο µόλυνσης.

  Οι επαγγελµατίες υγείας που έρχονται σε επαφή µε ασθενείς µε 2019–nCoV, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο µετάδοσης και θα πρέπει να λαµβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά µέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιµώξεων.

Εάν ταξιδεύετε:

  Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται µέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές µε τεκµηριωµένη συνεχιζόµενη µετάδοση COVID-19, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Αν ταξιδεύετε προς περιοχές µε τεκµηριωµένη συνεχιζόµενη µετάδοση COVID-19 συνιστάται:
Να πλένετε συχνά τα χέρια σας µε νερό και σαπούνι.

  Να αποφύγετε την επαφή µε τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως µη µαγειρευµένο κρέας).

  Να αποφύγετε την επαφή µε ασθενείς.

Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συµπτώµατα (πυρετό ή άλλα συµπτώµατα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές µε τεκµηριωµένη συνεχιζόµενη µετάδοση COVID-19 συνιστάται:
Να καλύπτετε το στόµα και τη µύτη σας µε ένα χαρτοµάντηλο ή µε το µανίκι (όχι µε το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Να αποφύγετε την επαφή µε άλλα άτοµα ενώ έχετε συµπτώµατα (πυρετό ή άλλα συµπτώµατα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από περιοχές µε τεκµηριωµένη συνεχιζόµενη µετάδοση

COVID-19 συνιστάται:

  Να παρακολουθήσετε την υγεία σας για 14 ηµέρες.

Αν εµφανίσετε συµπτώµατα (πυρετό ή άλλα συµπτώµατα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ηµέρες µετά την επιστροφή σας, να παραµείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άµεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Για περισσότερες επικαιροποιηµένες πληροφορίες, όσον αφορά τις περιοχές που καταγράφεται συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, µπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσµο.


Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εµφάνισης σοβαρής νόσου;

Σε αυξηµένο κίνδυνο εµφάνισης σοβαρής νόσου βρίσκονται:

  Οι Ηλικιωµένοι

Άτοµα µε υποκείµενα, χρόνια νοσήµατα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, τα πνευµονολογικά νοσήµατα

  Άτοµα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή

Πώς µεταδίδεται ο ιός;

Ο 2019–nCoV µεταδίδεται κυρίως µέσω της επαφής µε ασθενή, µέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή µέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα.

Για την αποφυγή µετάδοσης είναι πολύ σηµαντική η εφαρµογή µέτρων ατοµικής υγιεινής:
Kαλύψτε το στόµα σας και τη µύτη σας µε ιατρική µάσκα, µαντήλι, το µανίκι σας ή τον λυγισµένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αµέσως το µαντήλι σε κλειστό κάδο.
  Πλένετε τακτικά τα χέρια σας µε σαπούνι και νερό ή µε αλκοολούχο διάλυμα 

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

∆εν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστηµα ο 2019–nCoV µπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύµφωνα µε τα τελευταία δεδοµένα, ο καινούργιος κοροναϊός µπορεί να επιβιώσει µερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυµάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

Ποια είναι η διαφορά ανάµεσα στα συµπτώµατα που προκαλεί ο 2019 – nCoV, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγηµα;

Τα άτοµα που νοσούν από 2019 – nCoV, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγηµα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συµπτώµατα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. ∆ιαφορετικοί ιοί µπορεί να προκαλέσουν παρόµοια συµπτώµατα. Λόγω των οµοιοτήτων των συµπτωµάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται µόνο µέσω εργαστηριακών εξετάσεων.
  
Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;

Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστηµα ανάµεσα στην µόλυνση από τον ιό και την έναρξη εµφάνισης συµπτωµάτων. Με βάση τα διαθέσιµα δεδοµένα, ο χρόνος επώασης του 2019–nCoV υπολογίζεται σε 2-14 ηµέρες, µε απώτατο όριο τις 14 ηµέρες, λαµβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιµες πληροφορίες σχετικά µε άλλους κοροναϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV


Μπορεί ο 2019–nCoV να µεταδοθεί από άτοµο που δεν εµφανίζει συµπτώµατα;

Με βάση πρόσφατες αναφορές η µετάδοση του 2019–nCoV είναι πιθανή από άτοµα που έχουν µολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εµφανίζουν ακόµα σοβαρά συµπτώµατα. Παρόλα αυτά, σύµφωνα µε τα έως τώρα δεδοµένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτοµα που εµφανίζουν συµπτώµατα.

Είναι ασφαλές να λαµβάνουµε δέµατα από την Κίνα ή από άλλες περιο-χές µε συνεχιζόµενη κυκλοφορία του ιού;

Ναι, είναι ασφαλές. Σύµφωνα µε προηγούµενες µελέτες, αυτού του είδους, οι ιοί δεν επιβιώνουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε αντικείµενα. Τα αγαθά τα οποία µεταφέρονται µε πλοίο, µπορείτε να τα αγγίξετε χωρίς κανέναν ενδοιασµό, αφού η µεταφορά αγαθών από τη Κίνα έχει διάρκεια 3-4 εβδοµάδες. Τα αγαθά που µεταφέρονται µε αεροπλάνο θα πρέπει να ελέγ-χονται σχετικά µε την ηµεροµηνία αποστολής και να λαµβάνονται τα απαραίτητα µέτρα απολύµανσης.


Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσµατικά στη πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του 2019–nCoV;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.

Υπάρχουν συγκεκριµένα φάρµακα για τον 2019–nCoV;

Όχι. Τα άτοµα που εµφανίζουν ήπια συµπτώµατα, θα πρέπει να λαµβάνουν µέτρα ανακούφισης των συµπτωµάτων. Άτοµα µε σοβαρή συµπτωµατολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική ιατρική φροντίδα.

∆εν ξεχνάµε ότι, για να προστατευτούµε από κάθε µορφής µικροοργανισµούς, θα πρέπει να έχουµε µια ισορροπηµένη διατροφή πλούσια σε βιταµίνες, µέταλλα και ιχνοστοιχεία, επαρκής διάρκεια ύπνου (7-8ώρες) και τακτική σωµατική άσκηση.

Πώς µπορώ να ενηµερώνοµαι;

Εάν έχετε επιπλέον ανησυχίες ή ερωτήσεις, µη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί µου µέσω email ή τηλεφώνου:  leventaki.chr@gmail.com  &  6977287818

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά όλες τις οδηγίες στο https://dotef.blogspot.com/


  
Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί µε βάση τα διαθέσιµα επιδηµιολογικά δεδοµένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδηµία.

Πηγή: www.eody.gov.gr, www.moh.gov.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου